onsdag 14 december 2016

Google varnar för ALLA som inte använder HTTPS


Om du redan har hängt med i nyheterna på internet ett tag så vet du kanske att Google, tillsammans med massvis av andra jättar i branschen, försöker att göra HTTPS till standard. För ett tag sedan utropade Google att webbplatser med HTTPS-protokoll får en (väldigt) liten boost bland sökresultaten -men nu är det dags att ta i med hårdhandskarna.
Just nu får man en neutral varning-
Från och med början av 2017 varnar Google Chrome för webbplatser med potentiellt känslig information (lösenord, kreditkort, etc.) som inte är krypterade med SSL (HTTPS). Sedan kommer varningarna att långsamt öka tills ALLA okrypterade webbplatser har en varning i adressfältet.
Snart får man en betydligt allvarligare varning
Så, frågan är: hur många använder Chrome? Ungefär tre fjärdedelar av alla som använder internet – och siffran växer för varje månad. Bara under 2016 ökade Chromes användarantal från 68% till 73% och statistiken tyder på att det är för att folk byter från Firefox (3%), samt Microsoft Edge (2%).

Vad är HTTPS?

Först måste jag förklara vad HTTP är. HTTP står för ”Hyper Text Transfer Protocol” och är alltså ett webbprotokoll, ett slags språk, som olika noder i nätet använder för att länka till, samt prata med, varandra. HTTPS är helt enkelt en krypterat version av protokollet, där informationen som skickas och tas emot är betydligt svårare för tredje parter att läsa av.

Tidig kritik mot att göra webben totalt krypterad var att det helt enkelt är onödigt. Så är inte fallet. Faktum är att det finns många fördelar, utöver grundläggande integritet för individer. Kort sagt:
Det är säkrare, snabbare och har möjlighet för fler funktioner. Anledningen till allt detta är komplicerad, men det handlar kort sagt om en ny version av HTTP-protokollet, där kryptering är standard och massvis av förbättringar har gjorts. Just nu använder vi HTTP/1.1.

Nya HTTP/2 började som SPDY, ett protokoll som utvecklades av Google och sedan öppnades upp för allmänheten att bygga vidare på. Till slut blev denna gemensamma utveckling till HTTP/2. Inom kort kommer förmodligen alla hemsidor att använda HTTP/2. Du kan förbereda dig redan nu genom att kryptera din webbplats. Som Google själva säger:
”…but don’t wait to get started moving to HTTPS.”

Hur gör jag min hemsida säker?

Upp tills väldigt nyligen var det relativt dyrt (och krångligt) att köpa och installera ett SSL-certifikat, som dessutom behövde förnyas kontinuerligt. Nu är det betydligt lättare, särskilt med vissa serverkonfigurationer. En organisation som stöttas av bland annat Mozilla, Chrome, Cisco, Facebook, Shopify, Hewlett Packard, samt många fler, erbjuder nu gratis, automatiskt uppdatera och öppna SSL-certifikat för alla.

Vi talar om https://letsencrypt.org/. Om du använder cPanel, den vanligaste kontrollpanelen för servrar, så finns det redan en plugin för Let’s Encrypt. Det tar ett par sekunder att aktivera och förnyas sedan automatiskt var tredje månad.

Det finns även många andra lösningar att välja bland, det är bara att söka på ”SSL certificate” eller dylikt för mer information och fler alternativ.

Bonustips: Det finns ett plugin för de flesta webbläsare från Electronic Frontier Foundation som heter "HTTPS Everywhere", som automatiskt använder HTTPS om det går. Rekommenderas starkt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar